Τρομερά πράγματα γίνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτό που ακούγαμε χρόνια σε επίπεδο φημών, η δημιουργία δηλαδή μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας στο ποδόσφαιρο, τύπου Ευρωλίγκας – Μπάσκετ, είναι προ των πυλών της υλοποίησης. Η ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα όπως ονομάζεται, θα έχει μέτοχους 12 ομάδες, με έσοδα από χορηγούς που φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε ομάδα! Πάμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει το νέο εγχείρημα!
Ποιες είναι οι Ομάδες που θα απαρτίζουν τη Σούπερ Λίγκα της Ευρώπης;
Οι δώδεκα ομάδες που εμφανίζονται ως ιδρυτικά στελέχη της κλειστής λίγκας είναι οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Λίβερπουλ. Μπροστάρηδες είναι οι ιδιοκτήτες των Ρεάλ και Γιουνάιτεντ, Πέρεζ και Γκλέιζερ αντίστοιχα. Σίγουρα ο αριθμός των ομάδων θα ανέβει στο άμεσο μέλλον και αναμένεται να φτάσει τις 15, ως ιδρυτικά μέλη. Κάθε χρόνο όμως θα προσκαλούνται και άλλες πέντε ομάδες, αφού το φορμάτ της διοργάνωσης προβλέπει 20 συλλόγους, 15 σταθερές και πέντε με πρόσκληση κάθε χρόνο. Το σίγουρο είναι πως σε αυτή τη λίγκα θα είχαν θέση οι Μπάγερν και Παρί, όμως ακόμη οι γερμανικές και γαλλικές ομάδες αντιστέκονται. Οπότε, η ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα δεν θα έχει σχέση με τη θέση που θα τερματίζουν οι ομάδες στα εθνικά τους πρωταθλήματα (εφόσον συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αυτά).
Δες την απόδοση για το νικητή του Euro 2020 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)!
Γιατί δημιουργείται η Super League;
Ο λόγος είναι φυσικά οικονομικός. Οι δώδεκα ομάδες, αλλά και κάποιες που έχουν συμφωνήσει ακόμη και δεν το έχουν ανακοινώσει, θέλουν να βγάλουν από τη μέση την UEFA, η οποία καρπωνόταν όλα τα έσοδα από της χορηγίες και στη συνέχεια μοίραζε τα χρήματα ανάλογα με τις επιτυχίες της κάθε ομάδας. Ουσιαστικά δηλαδή οι ομάδες γίνονται μέτοχοι μιας εταιρίας και βγάζουν απ’ έξω το μεσάζοντα – διοργανωτή, που είναι η UEFA, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιες τα χρήματα από τους χορηγούς.
Έχουν βρεθεί οι χορηγοί για τη Super League;
Ο λόγος που τόσα χρόνια ακούγαμε φήμες, αλλά ποτέ επίσημες ανακοινώσεις για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ, είναι οτι δεν είχαν βρεθεί οι χορηγοί για να εγγυηθούν τα έσοδα. Τώρα πλέον έχουν βρεθεί και ακούγεται πως μιλάμε για ετήσια έσοδα της τάξης των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πότε ξεκινάει η νέα Super League
Τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή σε τέσσερις μήνες από την ανακοίνωση της ίδρυσής της, αναμένεται να ξεκινήσει η λίγκα.
Το φορμάτ της νέας διοργάνωσης
Θα δημιουργηθούν με κλήρωση δύο όμιλοι των δέκα ομάδων και ουσιαστικά θα γίνει ένα μίνι πρωτάθλημα. Όλοι θα παίζουν με όλους, εντός και εκτός έδρας. Οπότε ουσιαστικά μιλάμε 18 αγωνιστικές σε κάθε όμιλο. Οι τρεις πρώτοι από κάθε γκρουπ θα περνάει στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ το τελευταίο ζευγάρι που θα συμπληρώνει τους οκτώ, θα βγαίνει από μπαράζ που θα γίνεται μεταξύ του 4ου και του 5ου σε κάθε όμιλο (με διπλά ματς). Οι αγώνες θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα, χωρίς να έχει καθοριστεί η ακριβής μέρα, ενώ οι ομάδες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα (τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή τους). Στην προημιτελική και την ημιτελική φάση τα παιχνίδια θα είναι διπλά, ενώ ο τελικός θα είναι μονός.
Θα συμμετέχουν οι ελληνικές ομάδες στην ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα;
Οι ελληνικές ομάδες δεν είναι προτεραιότητα για τους ιθύνοντες της ευρωπαϊκής σούπερ λιγκ. Αν κάποια ομάδα έχει ελπίδες να συμμετέχει, είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει κάνει μια καλή προετοιμασία σε αυτό το κομμάτι, χωρίς φυσικά να το επικοινωνεί προς τα έξω. Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια πρόσκληση σε ελληνική ομάδα, είτε στον Ολυμπιακό, είτε στους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Παναθηναϊκό. Όμως, όσο μεγάλες ομάδες της Ευρώπης αρνούνται να συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα (πιο πρόσφατο παράδειγμα η Πόρτο), τόσο ανοίγουν θέσεις για μια τέτοια συμμετοχή.
Ποιες είναι οι ομάδες που θα ήθελε η Λίγκα να συμμετέχουν
Η Λίγκα θέλει, εκτός των δώδεκα, να έρθουν άλλες οκτώ ομάδες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, μεγάλα γήπεδα, μεγάλη βάση οπαδών και βαριά φανέλα. Αν ήταν στο χέρι της, θα έφερνε σίγουρα τις Μπάγερν και Ντόρτμουντ από τη Γερμανία, τις Παρί και Μαρσέιγ, Λυών, Μονακό από τη Γαλλία, καθώς και μερικές από τις Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ από την Πορτογαλία. Βεβαίως, καλοδεχούμενοι θα ήταν οι Άγιαξ, PSV και Φέγενορντ από την Ολλανδία, ενώ από κει και πέρα, οι τρεις μεγάλες τουρκικές ομάδες (Γαλατάσαράι, Φενέρμπαχτσέ, Μπεσίκτας), ο Ολυμπιακός από την Ελλάδα, καθώς και η Σάλτσμπουργκ από την Αυστρία, οι Μπριζ και Άντερλεχτ από το Βέλγιο, οι ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ από τη Ρωσία, η Βασιλεία ή η Γιουνγκ Μπόις από την Ελβετία και οι Ρέιντζερς και Σέλτικ από τη Σκωτία. Δεν αποκλείεται όμως, να μην υπάρξει γεωγραφική επέκταση, αλλά να μπουν κι άλλες ομάδες από τις μεγάλες λίγες, όπως οι Λάτσιο, Ρόμα, Σεβίλλη, Λέστερ κλπ.
Η αντίδραση της UEFA και της FIFA
Πολύ έντονη ήταν η αντίδραση της UEFA προς το εγχείρημα της νέας λίγκας, ενώ αρνητική ήταν και η FIFA, κρατώντας πάντως πιο χαμηλούς τόνους. Η UEFA προειδοποίησε οτι οι ομάδες που συμμετέχουν στην κλειστή λίγκα θα αποβληθούν από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, ενώ και οι παίκτες τους δεν θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές τους. Η αλήθεια είναι πως για να σταθεί το εγχείρημα της ευρωπαϊκής σούπερ λιγκ θα πρέπει να το στηρίξουν οι λίγκες της κάθε χώρας, αφού πρέπει να δώσουν διαιτητές και να φτιάξουν το πρόγραμμά τους έτσι, που να μπορεί να γίνεται παράλληλα η διοργάνωση. Θυμίζουμε τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο μπάσκετ, μεταξύ της κλειστής λίγκας (Euroleague) και της FIBA.
Πολιτικές επεκτάσεις – Αντιδράσεις οπαδών
Το θέμα είναι τόσο μεγάλο που έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο και ήδη δύο ηγέτες μεγάλων χωρών, ο Μακρόν της Γαλλίας και ο Τζόνσον της Αγγλίας, δήλωσαν ξεκάθαρα πως στηρίζουν την UEFA. Επίσης, ακόμη και οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων που συμμετέχουν στην κλειστή λίγκα, είναι κάθετα αντίθετοι στο νέο εγχείρημα.
Τι θα γίνει με Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Μουντιάλ και Euro;
Υπάρχουν πληροφορίες πως το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και το Γιουρόπα Λιγκ, μπορεί να διακοπούν, αφού στους τέσσερις υπάρχουν αρκετές ομάδες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή σούπερ λιγκ. Η UEFA έβγαλε πριν λίγες μέρες το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ με τις 36 ομάδες, που θα ξεκινούσε να ισχύει από το 2024, αλλά πλέον όλα είναι ρευστά. Η είδηση είναι πάντως, οτι δύσκολα θα ολοκληρωθούν τα φετινά Champions League και Europa League.
Δεν το συζητάμε πως θα γίνει χαμός σε Euro και Μουντιάλ, αν οι ομοσπονδίες δεν αφήσουν τους παίκτες των ομάδων της κλειστής λίγκας να συμμετέχουν. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε και αποκλεισμούς ολόκληρων χωρών, αν οι εθνικές τους λίγκες υποστηρίξουν τη νέα Σούπερ Λίγκα.
Δες την απόδοση για το νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο ακόμη προσφέρεται (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)!