Euro 1960: Το τουρνουά της «Μάυρης Αράχνης»!

Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1960 ήταν η πρώτη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της ιστορίας. Μια διοργάνωση με τη συμμετοχή πολλών σταρ της τότε εποχής. «Ιερά τέρατα» του αθλήματος όπως ο Ραϊμόν Κοπά, ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ο Φέρεντς Πούσκας ήταν από τα αστέρια που έλαμψαν στο τουρνουά αυτό, αλλά αναμφίβολα την παράσταση έκλεψε ένας… Ο Λεβ Γιασίν! Ο γκολκίπερ της Σοβιετικής Ένωσης που ήταν και η πρώτη νικήτρια του θεσμού, γνωστός και ως ο «μαύρη αράχνη»!

Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν ιδιαίτερη αφού έλαμψαν δια της απουσίας τους η Αγγλία, η Δυτική Γερμανία και η Ιταλία. Ήταν ένα τουρνουά στο οποίο έλαμψαν ομάδες από το Αντολικό μπλοκ. Η μεγάλη Τσεχοσλοβακία, η πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία και φυσικά η νικήτρια Σοβιετική Ένωση.

Δες τα ειδικά για τη Ρωσία στο Euro 2020/2021 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)!

Η δομή

Οι ομάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο τουρνουά ήταν 17. Έτσι προκειμένου να φτάσουμε στη φάση των «16», Τσεχοσλοβακία και Ιρλανδία έπαιξαν δύο ματς με τους Τσεχοσλοβάκους να ανατρέπουν το 2-0 του πρώτου αγώνα και με 4-0 στη ρεβάνς να παίρνουν την πρόκριση στην τελική φάση. Ακολούθησε η φάση των «16» που περιλάμβανε δύο αγώνες, εντός και εκτός έδρας. Δύο αγώνες έγιναν και στα προημιτελικά ενώ νοκ άουτ ήταν μόνο η φάση των ημιτελικών και φυσικά ο τελικός.

Η παρουσία της Ελλάδας

Η Ελλάδα συμμετείχε στη φάση των «16» αντιμετωπίζοντας την τεράστια Γαλλία των Ραϊμόν Κοπά και Ζίστ Φοντέν! Δυστυχώς η έκβαση δεν είχε αίσιο τέλος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που παρά την παρουσία παικτών – θρύλων όπως οι Υφαντής, Λουκανίδης, Ρωσσίδης, Λινοξυλάκης,Θεοφάνης και άλλοι… Δυστυχώς Οι Κοπά, Σιζοσκί και Φοντέν ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο με το ματς της Γαλλίας να λήγει 7-1 (!) με σκόρερ της Ελλάδας τον Υφαντή. Για τους Γάλλους σκόραραν οι Κοπά, Σιζοσκί (2), Κοπά (2) και Βενσάν (2). Η ρεβάνς ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με το σκορ να είναι 1-1 (αυτ. Μαρς – Μπρούεϊ).

Η φάση των «16»

Η μετέπειτα κάτοχος του τίτλου Σοβιετική Ένωση έδειξα τα… δόντια της με μιας, αποκλείοντας την τεράστια Ουγγαρία των Πούσκας, Χιντεγκούτι, Κότσις με δύο νίκες (3-1 και 1-0)! Οι υπόλοιπες ομάδες που προκρίθηκαν στους «8» ήταν οι Γαλλία, Ρουμανία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τσεχοσλοβακία

Τα αποτελέσματα:

Ε.Σ.Σ.Δ. Flag of the Soviet Union.svg 4–1 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 3–1 1–0
Γαλλία Flag of France.svg 8–2 Flag of Greece (1822-1978).svg Ελλάδα 7–1 1–1
Ρουμανία 3–2 Flag of Turkey.svg Τουρκία 3–0 0–2
Νορβηγία Flag of Norway.svg 2–6 Flag of Austria.svg Αυστρία 0–1 2–5
Γιουγκοσλαβία Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg 3–1  Βουλγαρία 2–0 1–1
Ανατολική Γερμανία Flag of East Germany.svg 2–5 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 0–2 2–3
Πολωνία Flag of Poland.svg 2–7 Flag of Spain (1945–1977).svg Ισπανία 2–4 0–3
Δανία Flag of Denmark.svg 3–7 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία 2–2 1–5

Η φάση των «8»

Το γεγονός που σημάδεψε τη φάση αυτή, ήταν η άρνηση της Ισπανίας να συμμετάσχει στο υπόλοιπο της διοργάνωσης, κάτι που έφερε άνευ αγώνα τη Σοβιετική Ένωση στα ημιτελικά. Πολύ εύκολα πήραν την πρόκριση όλες οι ομάδες με τη Γαλλία να διαλύει την Αυστρία, η Γιουγκοσλαβία να περνάει άνετα την Πορτογαλία, ενώ και η Τσεχοσλοβακία είχε εύκολη αποστολή κόντρα στη Ρουμανία.

Τα αποτελέσματα:

Γαλλία Flag of France.svg 9–4 Flag of Austria.svg Αυστρία 5–2 4–2
Πορτογαλία Flag of Portugal.svg 3–6 Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία 2–1 1–5
Ρουμανία 0–5 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία 0–2 0–3

Η τελική φάση

Η φάση αυτή περιλαμβάνει τα ημιτελικά και τον τελικό που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία. Η Γαλλία που ήταν φόβητρο τότε, εντός έδρας ήταν το μεγάλο φαβορί, αλλά έπεσε θύμα έκπληξης από τη Γιουγκοσλαβία του τεράστιου Κόστιτς! Σέ ένα ματς έπος οι «πλάβι» πήραν την ιστορική πρόκριση με 4-5 (!) με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιέρκοβιτς που σκόραρε δις, ενώ για τους Γάλλους ξεχώρισε ο Ετ με δύο γκολ επίσης, που όμως δεν ήταν αρκετά… Στον άλλο ημιτελικό η Σοβιετική Ένωση του Γιασίν και του Πονεντέλνικ πέρασε άνετα την Τσεχοσλοβακία των Μάσοπουστ και Μπουμπνίκ με 3-0!

Στο τελικό της 10ης Ιουλίου διεξήχθη στο Παρίσι,  ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία που σόκαρε την οικοδέσποινα Γαλλία και στην Σοβιετική Ένωση, μέσα στο κατάμεστο «Πάρκ ντε Πρένς». Το ματς ήταν δραματικό και κρίθηκε στο 113′ με τον Πονεντέλνικ να είναι ο ήρωας για τους Σοβιετικούς, αλλά όχι σε βαθμό που θα μπορούσε να επισκιάσει τον τεράστιο Λεβ Γιασίν που ήταν μακράν η προσωπικότητα της διοργάνωσης, ενώ στον τελικό σταμάτησε πάρα πολλές φορές τον μεγάλο Κόστιτς και τους άλλους παίχτες των Γιουγκοσλάβων!

Οι πρώτοι σκόρερ

2 γκολ: Ουτ (Γαλλία), Πονεντέλνικ (Σοβιετική Ένωση), Γιέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Ιβάνοφ (Σοβιετική Ένωση), Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία)

1 γκολ: Μπουμπνίκβ(Τσεχοσλοβακία), Βισνιέφσκι (Γαλλία), Ζάνετιτς (Γιουγκοσλαβία), Πάβλοβιτς (Τσεχοσλοβακία), Μετρεβέλι (Σοβιετική Ένωση), Βενσάν (Γαλλία), Κνέζ (Γιουγκοσλαβία)

Η ενδεκάδα του τουρνουά

(2-3-5): Γιασίν (Σοβιετική Ένωση) – Νοβάκ (Τσεχοσλοβακία), Ντούρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) – Μάσοπουστ (Τσεχοσλοβακία), Ιβάνοφ (Σοβιετική Ένωση), Νέτο (Σοβιετική Ένωση) – Μετρεβέλι (Σοβιετική Ένωση), Πονεντέλνικ (Σοβιετική Ένωση), Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία), Κόστις (Γιουγκοσλαβία), Σεκούλαρατς (Γιουγκοσλαβία)

Share on Facebook

Οι αποδόσεις ήταν αυτές όταν γραφόταν το άρθρο και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα