Το Brexit ήταν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρόνια. Το 2016 ο κύβος ερρίφθη και πλέον, από τις 31 Ιανουαρίου του 2020 η Μεγάλη Βρετανία δεν αποτελεί χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να άνοιξε και τους «ασκούς του Αιόλου» για χώρες που έχουν παράπονα από τη λειτουργία της Ε.Ε και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν, η να απειλήσουν ότι θα ακολουθήσουν το «Brexit» σαν μοχλό πίεσης. Μια από αυτές είναι η Ιταλία…
Ποιες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξαν οι Βρετανοί (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Ιταλία
Η πανδημία που μαστίζει όλο τον κόσμο δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα μεταξύ άλλων χωρών και στην Ιταλία. Πέραν των χιλιάδων νεκρών, το γειτονικό κράτος έχει δεχθεί τρομερό πλήγμα στην οικονομία. Δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα, αυτό έκανε την θέση του πρωθυπουργού Κόντι ακόμα πιο δεινή. Ο κύριος Κόντι δεν δίστασε να πει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει στο να ακολουθήσει μια σωστή οικονομική πολιτική, στη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τότε, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι πολύ απογοητευμένοι… Με λίγα λόγια είπε ότι αν η Ε.Ε δεν μπορεί να παρέχει ενότητα, τότε θα αντιμετωπίσει ακόμα και πρόβλημα ύπαρξης! Το μήνυμα σαφές… Οι Ιταλοί μοιάζει πιθανό κάποια στιγμή να αποτελέσουν παρελθόν από την Ε.Ε. Ποιες άλλες χώρες αναμένεται να το σκεφτούν;
Σουηδία
Η Σουηδία βλέπει πολλά κοινά με τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν ανήκει στην ευρωζώνη και με το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί σχεδόν σε όλα. Ναι μεν οι περισσότεροι Σουηδοί έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει είναι απίθανη μια έξοδος. Πως μπορεί να αλλάξει; Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση των ηγετών της ΕΕ και από το αν θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τα μικρότερα κράτη.
Δανία
Οι Δανοί τον Δεκέμβριο του 2016 αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να παραχωρήσουν μεγαλύτερη εξουσία στην ΕΕ. Αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη διάθεσης αποχώρησης; Πιθανόν και όχι, αλλά οι περισσότεροι Δανοί, σύμφωνα με έρευνες σε βάθος χρόνων έχουν δείξει πως φοβούνται το μεταναστευτικό, αφού οι πολλοί μετανάστες πιθανότατα θα φέρουν δυσλειτουργία στο σύστημα πρόνοιας. Αν μπει στην εξίσωση και η αποχώρηση της Μεγάλη Βρετανίας με την οποία έχουν εξαιρετικές σχέσεις, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται…
Γαλλία
Δεν είναι μυστικό ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για την ΕΕ. Στην λειτουργία της, ο Γαλλικός λαός αποδίδει την ύπαρξη μεγάλων προβλημάτων όπως η οικονομία και η τρομοκρατία. Το προσφυγικό επίσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία. Αυτό μαζί με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας οδηγούν στην διαρκή αύξηση της δύναμης της Μαρίν Λε Πεν και του ακροδεξιού κόμματος της. Όσο αυξάνει τη δύναμή του το κόμμα της, τόσο πιθανό θεωρείται το να αποχωρήσει η χώρα…
Οι αποδόσεις
Τη στιγμή που μιλάμε το μεγάλο φαβορί για έξοδο από την Ε.Ε είναι η Ιταλία. Η γείτονας χώρα προσφέρεται σε απόδοση 4,50. Για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, η απόδοση είναι η 2η χαμηλότερη με 7,00 ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 9,00. Οι δύο χώρες από τη Σκανδιναβία πληρώνουν επί 34,00!