Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις με την σταδιακή άρση των μέτρων

Η ώρα μηδέν για την Ελλάδα είναι πλέον και επίσημα η 4η Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια στόματος του πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό, σχετικά με την πορεία της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, μια άρση που θα αποτελέσει ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την ποιλιτική προστασία, έχει καταστρώσει ένα πλάνο, σταδιακής επανόδου στους κανονικούς ρυθμούς. Ένα πλάνο το οποίο πρέπει όλοι οι πολίτες να σεβαστούν και να ακολουθήσουν πιστά, όπως ακριβώς συνέβη και με τον κατ’ οίκον περιορισμό. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά για όλο αυτό τον αγώνα, αλλά ενόψει της δεύτερης φάσης του σχεδίου, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, συνέπεια και συμμόρφωση, ώστε να μην ρισκάρουμε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα. Το πρώτο καθοριστικό βήμα λοιπόν θα γίνει την 4η Μαΐου.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη μετακίνηση των πολιτών. Για τις μετακινήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον άδεια και τα sms στο 13033. Αυτό που για την ώρα δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες, είναι η μετακινήσεις εκτός νομών. Δεν είναι ακόμα σαφές το πότε, αλλά εικάζεται ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του μήνα Μαΐου.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται κανονικά στους ανοικτούς χώρους αλλά για την ώρα δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεοτέρας.

Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν

Πολύ βασικός λόγος της πρώτης αυτής άρσης μέτρων είναι και η οικονομία. Ήδη πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, συνεπώς από τη στιγμή που υπάρχει ύφεση στην καμπύλη της νόσου, κάποιες επιχειρήσεις παίρνουν το «πράσινο φως» και ξαναρχίζουν να λειτουργούν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών και τα κομμωτήρια είναι έτοιμα να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες προς τον κόσμο. Για τα κομμωτήρια θα ισχύει αυστηρά το ραντεβού και η πιστή τήρηση του, αφού θα διεξάγονται έλεγχοι.

Τι ισχύει για το υπόλοιπο εμπόριο

Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη τα υπόλοιπα καταστήματα που δεν θα ξεκίνησουν την ερχόμενη Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσουν την μεθεπόμενη, δηλαδή στις 11 Μαΐου. Από αυτά εξαιρούνται τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Τόποι λατρείας

Από την ερχόμενη Δευτλερα, οι εκκλησίες θα είναι και πάλι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Πότε θα μπορούν όμως οι πιστοί να συμμετέχουν σε Θεία Λειτουργία; Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό αναμένεται να συμβεί στις 17 Μαΐου και πάντα με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Άνοιγμα σχολείων

Οι μαθητές τις Γ’ Λυκείου θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία στις 11 Μαΐου, αλλά εννοείται υπό πολύ αυστηρά μέτρα υγιεινής. Οι υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου θα ακολουθήσουν μια εβδομάδα αργότερα, στις 18. Αυτό που για την ώρα φαίνεται δύσκολο να συμβεί είναι η επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, με τον πρωθυπουργό να αφήνει ένα μικρό παράθυρο για την 1η Ιουνίου.

Χώροι εστίασης και ξενοδοχεία

Ο κλάδος αυτός θα είναι από τα τελευταία κομμάτια κομμάτια που θα λειτουργήσουν σε αυτή την πρώτη φάση επαναφοράς στην κανονικότητα. Η επαναλειτουργία τους οριοθετείται την 1η Ιουνίου.

Τα… ερωτηματικά

  • Δραστηριότητες όπως η ομαδική άθληση, οι κλειστοί χώροι εκγύμνασης αλλά και η επαναλειτουργία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων θα επανέλθουν μέσα στον μήνα Ιούνιο
  • Απίθανη είναι η διεξαγωγή εορτών, φεστιβάλ και διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων με κόσμο.

Όλα αυτά αποτελούν πλάνο της κυβέρνησης, της επιστημονικής κοινότητας της χώρας και της πολιτικής προστασίας για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επάνοδο της χώρας μας στην προτέρα κατάσταση. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι μιλάμε για πλάνο, που θα πει ότι πολλά πράγματα πιθανόν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα, με αξιολόγηση που θα γίνεται μέρα με την μέρα.

Το πλάνο αποκλιμάκωσης:

Αθλητισμός

Επιστροφή στη δράση, αλλά σταδιακά αποφασίστηκε από το Λευτέρη Αυγενάκη και τους Αθλητικούς φορείς. Αποφασίστηκε ότι σταδιακά θα επιτραπεί η άθληση σε ατομικούς χώρους, ατομικές προπονήσεις και ατομικά αθλήματα από τη στιγμή που από τις 4 Μαΐου θα υπάρξει εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα, με την άρση κάποιων μέτρων. Από τις 20 Μαΐου και μετά, θα επανεξεταστεί το θέμα και θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι κανονικές προπονήσεις με συμμετοχή περισσότερων αθλητών.

Η σημερινή πορεία του COVID-19

Ο κύριος Τσιόδρας στην σημερινή του ενημέρωση προς τους πολίτες ανακοίνωσε την καταγραφή 32 νέων κρουσμάτων. Πλέον τα καταγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 2,566. Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε και δύο θανάτους με τη λίστα πλέον να ανεβαίνει στα 138 θύματα. Οι πολίτες που νοσηλεύονται σε κρεβάτια ΜΕΘ είναι 40, ενώ σε 70 ανέρχονται μέχρι τώρα οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και τους έχει δοθεί εξιτήριο.

Share on Facebook