Τα νέα του κορωνοϊού (07/04)

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την παγκόσμια επέλαση του με επίκεντρο πλέον την Νέα Υόρκη και γενικότερα τις ΗΠΑ που καθημερινά μετρούν πάνω από 1000 απώλειες. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τον COVID-19. Πάμε να δούμε όσα πρέπει να ξέρουμε για το τι συνέβη χθες, αλλά και ότι έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή σύνταξης του άρθρου.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και πλέον έχουν το 1348210! Από αυτά τα 74795 απέβησαν θανατηφόρα για όσους νόσησαν, ενώ 286513 ήταν οι πολίτες που νόσησαν αλλά ανάρρωσαν πλήρως. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη την υφήλιο είναι 987102 με την αναλογία ήπιων – σοβαρών περιπτώσεων να παραμένει 95-5%.

Χθες ο κύριος Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανεβαίνει στα 1755. Οι θάνατοι έφτασαν  τους 79, που θα πει ότι 6 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη. Οι πολίτες που παραμένουν διασωληνωμένοι είναι 90. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας της χώρας μας και της καμπύλης που μοιάζει να τείνει προς την σταθερότητα. Στην θετική πορεία της καμπύλης στάθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Πέτσας, αλλά και ο λοιμοξιολόγος κύριος Σύψας, που δήλωσε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να μην υπάρξει κανένας ενθουσιασμός γιατί σε περίπτωση χαλάρωσης μπορεί να εκτοξευθεί η καμπύλη. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η καμπύλη της Ελλάδας και άλλων τριών χωρών που είναι κοντά πληθυσμιακά:

*Η απεικόνιση είναι για τα καταγεγραμμένα κρούσματα/θανάτους μέχρι τις 05/04

Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι τρομερά επικίνδυνη. Πολύ γρήγορα ξεπέρασαν τους 10000 θανάτους ενώ μοιάζει ακόμα να είναι στην αρχή της η έξαρση. Ο χθεσινός απολογισμός νεκρών σταμάτησε στους 1255, με το σύνολο να φτάνει πλέον στους 10871! Αξιοσημείωτες οι 30331 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, αλλά και τα 8879 κρίσιμα περιστατικά.

Στην Ευρώπη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο. Από χθες αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, που κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευθεί, εισήχθη στην εντατική, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του. Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού στην χώρα, να πούμε ότι συνέχισε να καταγράφει περισσότερους από 400+ θανάτους (439) με 1559 Βρετανούς πολίτες να έχουν δύσκολο αγώνα μπροστά τους. Στην Ιταλία ναι μεν τα κρούσματα και θάνατοι είναι σε μεγάλο αριθμό, αλλά υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία για την έναρξη της ύφεσης στη γείτονα χώρα. Παρόμια εικόνα ισχύει και στην Ισπανία που δεν γράφει πλέον 1000 θανάτους, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει κρίσιμη και εκεί.

Η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους χθες ήταν η Γαλλία που κάθε μέρα συνεχίζει να μετρά πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες. Χθες μόνο καταγράφηκαν 833 θάνατοι, αγγίζοντας τους 9000 πλέον, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν πάνω από 5000! Ανησυχητικό επίσης το γεγονός ότι πάνω από 7000 Γάλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση…

Μια αισιόδοξη νότα σε όλο αυτό, έρχεται να δώσει η Κίνα, αλλά και οι ΗΠΑ που έχουν δει το πολύ σκληρό πρόσωπο της νόσου. Οι Κινέζοι, ανακοίνωσαν θετικά νέα, όσον αφορά μια θεραπεία, που αφορά σε χορήγηση πλάσματος αίματος που φέρει αντισώματα από ασθενείς που νόσησαν και θεραπεύτηκαν. Στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο ευρέους φάσματος αντιϊκό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801, το οποίο μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19.

Share on Facebook