Τι είναι το σύστημα ή κριτήριο Kelly;

To Kelly criterion ή σύστημα Kelly είναι ένα εργαλείο για τον παίκτη, που τον βοηθάει να ορίσει το μέγεθος πονταρίσματος κάθε στοιχήματός του με βάση το value του. Εμπνευστής του ήταν ο Τζών Κέλλυ, μαθηματικός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος μέχρι και τον θάνατό του, δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον μαθηματικό αυτό τύπο για να έχει κάποιο οικονομικό όφελος! Εμείς θα σας δείξουμε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κριτήριο Kelly ώστε να μπορείτε να έχετε και ένα Χ όφελος…

Τι ακριβώς είναι το σύστημα ή κριτήριο Kelly;

Το κριτήριο Kelly δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μαθηματικός τύπος, όπου:

f* = το κλάσμα του συνολικού κεφαλαίου αυτή τη στιγμή προς το ποντάρισμα.

Το ποσοστό που πρέπει να ποντάρουμε, δηλαδή.

b = η απόδοση του στοιχήματος

p = η πιθανότητα νίκης

q = η πιθανότητα ήττας, που είναι 1-p

Πλεονεκτήμα

Δεν είναι δυνατό να ποντάρουμε όλα μας τα χρήματα σε ένα στοίχημα, από τη στιγμή, που θα είμαστε πειθαρχημένοι στο να καθορίζουμε τις πιθανότητες νίκης και πιθανότητες ήττας του στοιχήματός μας.

Μειονέκτημα

Ο παίκτης να πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίσεις τις πιθανότητες των στοιχημάτων και να βρει το value betting, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί. Τότε τα αποτελέσματα δε θα είναι καλά.

Παράδειγμα:

Ας πούμε θεωρητικά ότι έχουμε επιλέξει να παίξουμε μια αναμέτρηση σε απόδοση του 2,00, καθώς πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες επαλήθευσης είναι πάνω από 50%. Έστω ότι λέμε ότι οι πιθανότητες είναι 51%.

Σύμφωνα με τον τύπο του κριτηρίου Kelly θα έχουμε:

f* = (2,00*0,51) – 0,49/2.00

f* = 0.265 ή 26,5%

Θα πρέπει, δηλαδή να ποντάρουμε το 26,5 του κεφαλαίου μας.

Επειδή αυτό το ποσοστό, είναι πολύ μεγάλο, πολλοί παίκτες, υιοθετούν ένα όριο στο μέγιστο ποσοστό του κεφαλαίου τους με το οποίο θα ποντάρουν και κάθε φορά που ο υπολογισμός του κριτηρίου το ξεπερνά, αυτοί ποντάρουν μέχρι το προκαθορισμένο ποσοστό, που έχουν θέση από την αρχή. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται πειθαρχία.

Συνοψίζοντας:

Ουσιαστικά, η επιτυχία της εφαρμογής του κριτηρίου Kelly, βασίζεται αποκλειστικά στην ικανότητα του παίκτη να εντοπίζει το value bet, άρα και η αποτυχία το ίδιο. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι κάποιος θα πρέπει να έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει την ικανότητά του, πριν εφαρμόσει το κριτήριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχει ζημίες σε πιο σύντομο διάστημα. Η μελέτη, λοιπόν, της στρατηγικής σας είναι ύψιστης σημασίας και θα επηρεάσει το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της εφαρμογής του κριτηρίου Kelly.

Share on Facebook