Τι είναι το σύστημα Labouchere;

Το σύστημα Labouchere είναι στην ουσία μια ακολουθία αριθμών. Αρχικά η εφαρμογή του ξεκίνησε από το καζίνο και πιο συγκεκριμένα την ρουλέτα, αλλά στην συνέχεια πέρασε και στο στοίχημα. Οι ρίζες του οριοθετούνται γύρω στον 17ο με 18ο αιώνα.

Τι είναι ακριβώς;

Το σύστημα Labouchere βοηθάει τον παίκτη να έχει έλεγχο του κεφαλαίου του. Η θεωρία του συστήματος είναι απλή. Αρχικά έχουμε μια λίστα με κάποιους αριθμούς. Επιλέγουμε το σημείο το οποίο θα ποντάρουμε, προσθέτουμε τους δύο εξωτερικούς αριθμούς της ακολουθίας μας  και ποντάρουμε στο σημείο. Πολύ απλό με λίγα λόγια…

Πίνακας – Παράδειγμα

  • Σε περίπτωση κέρδους σβήνουμε τα δύο ακραία νούμερα και συνεχίζουμε την ακολουθία μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Συνεχίζουμε ποντάροντας από την ακολουθία αριθμών μας.
  • Σε περίπτωση που το ποντάρισμά μας δεν είναι νικηφόρο, θα προσθέσουμε τους δύο αριθμούς και το άθροισμά τους θα το τοποθετήσουμε στο τέλος της λίστας .Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και στα εσωτερικά νούμερα.
  • Συνεχίζουμε την ακολουθία αυτή, μέχρι να σβηστούν όλοι οι όροι της. Όταν σβήσουν, το ξεκινάμε ξανά από την αρχή με ίδιους ή διαφορετικούς όρους.

Στο δια ταύτα…

Mε το σύστημα Labouchere ο παίκτης αποκτά τη δυνατότητα να έχει τον έλεγχο του κεφαλαίου του και δύσκολα θα έχει απώλειες, αφού αυτό θα προϋποθέτει πολλές συνεχόμενες ήττες. Βέβαια σε περίοδο «γκίνιας» με πολλά μη κερδισμένα πονταρίσματα μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», οδηγώντας τον παίκτη σε απώλεια μεγάλου μέρους του κεφαλαίου του.

Με λίγα λόγια η μαθηματική αυτή ακολουθία, σαν σύστημα δεν είναι καθόλου κακή επιλογή, υπό την πρϋπόθεση όμως ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος του κεφαλαίου από τον παίκτη, ώστε και στην περίπτωση ενός αρνητικού σεναρίου με συνεχή ανεπιτυχή πονταρίσματα, οι απώλειες κεφαλαίου του παίκτη να είναι ελεγχόμενες.

 

Share on Facebook