Τα νέα του κορωνοϊού (08/05)

Ώρες χωρίζουν την πανδημία από το να σπάσει το φράγμα των 4,000,000 κρουσμάτων. Μιλάμε πάντα για καταγεγραμμένα κρούσματα αφού η επιστημονική κοινότητα υπολογίζει περίπου το τριπλάσιο νούμερο! Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 270,000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και ανάρρωσαν πλήρως είναι 1,344,242.

Στα 15 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε στους 148, αφού ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του. Ο κύριος Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο:

«Ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού στην περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και αργότερα στην εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003».

Λίγα λεπτά πριν τη σύνταξη του άρθρου, έγινε γνωστός ένας ακόμα θάνατος, μεγαλώνοντας την λίστα των θυμάτων κατά ένα άτομο. Πρόκειται για τον καθηγητή Ιατρικής και υπουργό αλλά και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 78 ετών, μετά από σχεδόν δίμηνη μάχη με τον κορωνοϊό. Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσε με tweet o υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας:

Σταθερά δύσκολη η κατάσταση στις ΗΠΑ, με τους θανάτους για μια ακόμα ημέρα να υπερβαίνουν του 2,000 ενώ σταθερά πολλά είναι και τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα. Χθες άγγιξαν τις 30,000 με τα ενεργά κρούσματα να αγγίζουν το 1,000,000. Στη Μεγάλη Βρετανία οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 500, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν περισσότερα από 5,500!  Η τρίτη χώρα που είναι στα… κόκκινα είναι η Βραζιλία. Για μια ακόμα ημέρα, ήταν δεύτερη σε αριθμό θανάτων παγκοσμίως, ενώ ήταν 2η τόσο σε νέα κρούσματα (9,082)  όσο και σε διασωληνωμένους (8,318)! Το ανησυχητικό για τη Βραζιλία είναι ότι όλα αυτά τα νούμερα είναι με σχετικά πολύ μικρό αριθμό τέστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού!

Στις Ισπανία και Ιταλία ναι μεν οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 200 αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι ο ιος έχει αρχίσει να φθίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις Γαλλία και Γερμανία με τον αριθμό των νεκρών να είναι κάτω από τους 200.

Share on Facebook